PREVIOUS EVENTS 

"ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ Π.Ο.Π. - Π.Γ.Ε. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ"

 



ΠΟΠ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) & ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) - ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΑΥΤΗ ΑΞΙΑ ή ΟΧΙ;

Αυτή ήταν μία απ΄τις κύριες ερωτήσεις του Domaine Porto Carras new era μέσα απ τα χείλη του Project/Branding Manager κ. Χρήστου Δ. Κατσάνου Christos D. Katsanos, στην εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με τίτλο "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ Π.Ο.Π. - Π.Γ.Ε. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΩΝ" με παρουσιαστή τον εξαίρετο κ. Δημήτρη Μότσο Dimitris Motsos. WSET Diploma, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Χάρτης των Γεύσεων / Map of Flavours που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Επιπροσθέτως, μία ακόμη ερώτηση/τοποθέτηση ήταν η εξής "Μήπως ήρθε ο καιρός οι κάβες και τα εστιατόρια να δημιουργούν τις λίστες τους με βάση τις ΠΟΠ & ΠΓΕ περιοχές;".
Ο λόγος ήταν γιατί το Domaine κατέχει την "ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα" (η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΠ με λευκούς και ερυθρούς οίνους) και συμμετέχει στη "ΠΓΕ Χαλκιδική" και επενδύει στην κατεύθυνση αυτή.
Το θέμα των ΠΟΠ & ΠΓΕ ουσιαστικά αφορά την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών και την επίδραση τους στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προστατεύει την παραγωγή αυτή με γεωγραφική ένδειξη, δίνοντας την δυνατότητα στους καταναλωτές να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την μεθοδολογία που συνάδει με παραδοσιακούς όρους παραγωγής.
Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν (στην προκειμένη περίπτωση ο Οίνος), το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Η ένδειξη ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και αφορά την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Share on Google Plus
    Blogger Comment